Geschreven door Marco Vrouwenvelder, op 01/04/2021

Hoe IOT bijdraagt aan duurzamer werken

Hoe

Met Internet of Things (IoT) zijn de mogelijkheden eindeloos. Gebouwen, machines, auto’s, koelkasten en zelfs wasmachines kunnen door middel van speciale sensors en hardware verbonden worden met het internet. Met IoT kan zo’n beetje elk ‘ding’ verbonden worden met het internet. Zodra deze ‘dingen’ online zijn, kunnen ze communiceren met elkaar, met hun gebruikers, met organisaties en andere verbonden partijen. Hieruit volgt nieuwe informatie waarvan we kunnen leren. Deze data levert nieuwe informatie op waar bedrijven of andere verbonden partijen van kunnen leren. De data levert niet alleen inzichten op, maar kunnen ook ingezet worden om voorspellingen te doen. Bijvoorbeeld, zo kun je als bedrijf met IoT besparen op energiekosten. Hoe kan je duurzamer werken combineren met IoT-oplossingen? We bespreken het in dit blog.

Smart buildings

In een Smart Building zijn alle technologische technieken zo ingezet dat ze perfect aansluiten op de medewerkers en/of bezoekers en hun activiteit. Diverse (verborgen) technieken en sensoren zijn verwerkt in het kantoorpand. Met deze technieken en sensoren is het gebouw onder andere eenvoudig te beheren en kan waargenomen worden op welke verdiepingen in welke ruimtes mensen zich bevinden.

Maar dit vind je niet alleen ín het gebouw, ook daaromheen. Denk bijvoorbeeld aan de parkeerplaats. De daar geplaatste camera registreert het kenteken en wanneer deze herkent wordt gaat de slagboom open en wordt een beschikbare parkeerplek getoond. 

Op deze manier denkt het gebouw eigenlijk mee de aanwezige personen, verzamelt gegevens en leert hiervan. Zo wordt herkend wanneer iemand op kantoor arriveert en gaan automatisch de lichten en verwarming aan. Is er niemand aanwezig dan zullen deze systemen niet onnodig energie verbruiken. Ook zet je hiermee het ruimtegebruik efficiënter in.  

Duurzamer onderhoud van machines

Door machines en producten uit te rusten met sensoren kunnen eventuele problemen met de machines op voorhand gedetecteerd worden. Bepaal ook op afstand met behulp van IoT of een machine onderhoud nodig heeft. 

Onze partner Agrifac is één van de bedrijven die sensoren op machines al veelvuldig toepassen. Door al die data te koppelen aan de onderhoudshistorie van de machines is het bijvoorbeeld mogelijk om onderhoud te plegen voordat er iets stuk gaat. Door alle data op een slimme manier te verwerken, kun je voorspellen wanneer een onderdeel aan vervanging toe is. Zo dringen we met deze predictive maintenance ook de kosten voor onderhoud terug. Onderhoudsbeurten worden namelijk effectiever gepland. Monteurs hoeven niet onnodig op pad. 

Vehicle tracking

Smart farming

Met precisielandbouw, ook wel bekend onder de term ‘smart farming’ krijgen gewassen (maar ook vee) heel nauwkeurig de behandeling die ze nodig hebben. In plaats van per veld kijk je wat er per vierkante meter of zelfs per plant welke acties je moet doen. Dit met behulp van technologieën als GPS, sensoren en ICT.  

Naast Agrifac zet ook onze partner Solentum zet zich in om boeren en telers te helpen om efficiënter en duurzamer te werken en de productie te verhogen.

Solentum heeft innovatieve producten op de markt gezet voor de aardappeltelers en kijkt naar de gehele ‘potato life cycle’.  Met het door ons gebouwde platform heeft de teler 24/7 inzicht in alle en zeer nauwkeurige data. Met deze op maat gemaakte rapportage kan de teler slimme beslissingen nemen voor zijn oogst en de kwaliteit van zijn aardappelen verbeteren. 

De toekomst van IoT

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van mogelijkheden op het gebied van duurzamer werken door middel van IOT. Er is er nog veel meer mogelijk.  Benieuwd hoe jouw bedrijf duurzamer kan werken? Laat ons jouw uitdaging horen!

Laatste cases

Werk waar we trots op zijn.

Technea

procesoptimalisatie, dealerportal en inrichting ERP

Bekijk case
Carver

Website design en koppelingen met ERP

Bekijk case
Zijlstra beroepskleding

Website, E-KMS en Webshop

Bekijk case
Ontwikkeling Automated Front Desk

Automated front-desk op basis van gezichtsherkenning

Bekijk case
Smart gastank platform

Innovatie project

Bekijk case
The Block building

Internet of things in je kantoor

Bekijk case
Trots op onze klanten

Wij werken o.a. samen met

AB Texel
Zijlstra Beroepskleding
Meatable
Helinox
TanQyou
Rovanda
Technea
BTN
Carver Europe
Coop
Kinderopvang Friesland
Make It In The North
Alva Charging Services
Fryslan
Agrifac
Elpress
Royal Steensma
SHV Energy
Jumbo
Albert Heijn
Kwadrant Groep
Carwashclub
Gemeente Waadhoeke
MCL
Provincie Fryslan
Noorderbreedte
Bijzonder Jeugdwerk
Tjongerschans
Samen Woonzorggroep
Partners
AWS
DDA
ZOHO
Smart Industry
Wordpress
Magento
Shopify
Dahua
Google
Prodin