Drupal: Perfect voor stabiliteit en complexiteit
Drupal wordt misschien minder gebruikt dan WordPress, maar dit betekent niet dat het een minder goed systeem is. Dit CMS heeft een wat steilere leercurve voor de gebruiker, maar biedt wel meer mogelijkheden. In de basis heb je dezelfde functionaliteiten als bij WordPress, bijvoorbeeld ondersteuning voor plugins, alleen worden ze bij Drupal modules genoemd. De basisfunctionaliteiten zijn bij Drupal uitgebreider dan bij WordPress. Zo kan je met Drupal standaard allerlei verschillende soorten eigen contenttypen aanmaken en data inladen. Op deze manier is het mogelijk om websites te bouwen waar grote aantallen eindgebruikers op zitten en een rol op de website hebben (bijvoorbeeld een forum of een website waar bezoekers zelf content kunnen plaatsten). Het is daarnaast mogelijk om met Drupal complexe koppelingen met andere webservices te maken zoals ZOHO en Exact.
Ten opzichte van WordPress is Drupal qua veiligheid stabieler. Er is minder kans om gehacked te worden. Er zijn ook regelmatig updates en upgrades, deze zijn alleen wel moeilijker te installeren dan bij WordPress en vereist technische kennis. We zijn nu bij Drupal 8 en in 2020 komt Drupal 9. Naar verluidt wordt het eenvoudig om naar deze versie over te gaan en biedt de toekomst mooie vooruitzichten. Ze gaan namelijk focussen op het gebruikersgemak voor beginners. Op deze manier proberen ze één van de grootste nadelen weg te werken.
Omdat het CMS zo stabiel draait zie je dat websites als de Tweede Kamer en RTL nieuws op Drupal draaien. De door ons gebouwde website van Piet Paulusma draait ook op Drupal voor het vele verkeer en de koppeling met zijn weer database. Drupal is de beste oplossing voor complexe websites die stabiel moeten draaien.