Geschreven door Maarten van Meer, op 18/05/2020

Drupal of WordPress

Welk CMS kan ik het beste gebruiken voor het bouwen van mijn website? Wat is snel en qua kosten het voordeligst? Kan ik er zelf makkelijk pagina’s mee beheren? Allemaal vragen die belangrijk zijn wanneer je kiest voor een CMS (content management system) voor je toekomstige website. Het liefste kies je voor iets wat lang mee gaat en waar je zelf goed mee overweg kan. Bij ICIT denken we met je mee in deze keuze en zijn de ideale partner voor jouw web oplossing.

Om jou te helpen in je keuze laten we je twee pakketten zien waarin wij onze websites bouwen WordPress en Drupal zijn de CMS die wij bij ICIT gebruiken. We zetten eerst de voordelen en nadelen voor je op een rij.

Vergelijkingstabel WordPress en Drupal

cms-pakket

CMS pakket

Gratis gebruik

Gebruiksvriendelijk

Schaalbaar (hoeveelheid pagina’s)

Mogelijkheid tot complexe koppelingen

SEO vriendelijk

Veiligheid

Standaard meertaligheid

wordpress

WordPress

drupal

Drupal

WordPress

WordPress: Het meestgebruikte CMS

Als je al eens eerder een CMS gebruikt hebt of ernaar op zoek bent gegaan ben je vast WordPress tegengekomen. Dat is ook niet zo gek, ongeveer 35% van alle websites draait op dit CMS. Waarom is WordPress zo ontzettend populair? Het simpelste antwoord is omdat het zo makkelijk in gebruik is. Je hebt snel een website staan en je kunt gemakkelijk je content beheren. Daarnaast zijn er meer dan 55.000 plugins om je website te voorzien van meer soorten functionaliteiten.

WordPress is ooit in 2003 begonnen om simpele blogwebsites te kunnen maken. Inmiddels kun je met WordPress veel meer en is het met Woocommerce zelfs mogelijk om een webshop te maken. Toch biedt WordPress niet de ruimte voor veel complexiteit, maar voor je corporate website is het zeker een goede keuze. Een ander (bekend) nadeel van dit systeem is zijn veiligheid. Je moet je installatie altijd up to date houden anders komen er beveiligingslekken in en is je website vatbaarder voor hackers.

Bekende websites die op WordPress draaien zijn: Emerce en Spotify. Voor de wintertennisballon in Franeker hebben we een WordPress website gebouwd met eigen reserveringssysteem die de sportballon op afstand aanstuurt.

Drupal: Perfect voor stabiliteit en complexiteit

Drupal wordt misschien minder gebruikt dan WordPress, maar dit betekent niet dat het een minder goed systeem is. Dit CMS heeft een wat steilere leercurve voor de gebruiker, maar biedt wel meer mogelijkheden. In de basis heb je dezelfde functionaliteiten als bij WordPress, bijvoorbeeld ondersteuning voor plugins,  alleen worden ze bij Drupal modules genoemd. De basisfunctionaliteiten zijn bij Drupal uitgebreider dan bij WordPress. Zo kan je met Drupal standaard allerlei verschillende soorten eigen contenttypen aanmaken en data inladen. Op deze manier is het mogelijk om websites te bouwen waar grote aantallen eindgebruikers op zitten en een rol op de website hebben (bijvoorbeeld een forum of een website waar bezoekers zelf content kunnen plaatsten). Het is daarnaast mogelijk om met Drupal complexe koppelingen met andere webservices te maken zoals ZOHO en Exact.

Ten opzichte van WordPress is Drupal qua veiligheid stabieler. Er is minder kans om gehacked te worden. Er zijn ook regelmatig updates en upgrades, deze zijn alleen wel moeilijker te installeren dan bij WordPress en vereist technische kennis. We zijn nu bij Drupal 8 en in 2020 komt Drupal 9. Naar verluidt wordt het eenvoudig om naar deze versie over te gaan en biedt de toekomst mooie vooruitzichten. Ze gaan namelijk focussen op het gebruikersgemak voor beginners. Op deze manier proberen ze één van de grootste nadelen weg te werken.

Omdat het CMS zo stabiel draait zie je dat websites als de Tweede Kamer en RTL nieuws op Drupal draaien. De door ons gebouwde website van Piet Paulusma draait ook op Drupal voor het vele verkeer en de koppeling met zijn weer database. Drupal is de beste oplossing voor complexe websites die stabiel moeten draaien.

drupal

Een CMS die voldoet aan jouw wensen

Uiteindelijk is het niet de vraag welke van deze CMS pakketten het beste is, maar welk CMS het beste bij jouw wensen past. Wij zijn namelijk fan van beide en kunnen samen met jou tot de beste web oplossing komen. Wanneer je geen complexe koppelingen nodig hebt en vooral informatie via je website wilt verstrekken is WordPress de beste optie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een corporate website die verteld wat jouw bedrijf is en doet. Wil jij de complexiteit in duiken en heb je veel koppelingen nodig met andere webservices? Dan is Drupal de beste optie voor jou. Maar wat je ook kiest, we helpen je graag met je adviseren en ontwikkeling van jouw droom website

backend-developer

Wil jij de beste oplossing op het gebied van web?

We staan klaar om je wensen aan te horen en helpen je graag met het bedenken, ontwerpen en ontwikkelen van je website. We adviseren je en worden graag een goede partner in je online uitingen. Heb je vragen? Of wil je graag langs komen om te sparren? Vul dan onderstaand formulier in en we nemen contact met je op!





    Laatste cases

    Werk waar we trots op zijn.

    Technea

    procesoptimalisatie, dealerportal en inrichting ERP

    Bekijk case
    Carver

    Website design en koppelingen met ERP

    Bekijk case
    Zijlstra beroepskleding

    Website, E-KMS en Webshop

    Bekijk case
    Ontwikkeling Automated Front Desk

    Automated front-desk op basis van gezichtsherkenning

    Bekijk case
    Smart gastank platform

    Innovatie project

    Bekijk case
    The Block building

    Internet of things in je kantoor

    Bekijk case
    Trots op onze klanten

    Wij werken o.a. samen met

    AB Texel
    Zijlstra Beroepskleding
    Meatable
    Helinox
    TanQyou
    Rovanda
    Technea
    BTN
    Carver Europe
    Coop
    Kinderopvang Friesland
    Make It In The North
    Alva Charging Services
    Fryslan
    Agrifac
    Elpress
    Royal Steensma
    SHV Energy
    Jumbo
    Albert Heijn
    Kwadrant Groep
    Carwashclub
    Gemeente Waadhoeke
    MCL
    Provincie Fryslan
    Noorderbreedte
    Bijzonder Jeugdwerk
    Tjongerschans
    Samen Woonzorggroep
    Partners
    AWS
    DDA
    ZOHO
    Smart Industry
    Wordpress
    Magento
    Shopify
    Dahua
    Google
    Prodin